Les 15: zelfstandig rijden

Zelfstandig rijden

In deze laatste les is het de bedoeling dat je zelfstandig gaat rijden. Zonder hulp, opmerkingen of reacties (tenzij echt noodzakelijk). Deze laatste les moet natuurlijk veel worden herhaald, zodat alle onderdelen van de lessen 1-14 en 16-18 aan bod komen en een onderdeel kunnen worden van het rijden, en een rijstijl, in het algemeen. Steeds moet worden gelet op juist gebruik van de pedalen, bediening van de lichten / ruitenwissers, toepassen van de kijktechniek, enz.

Voor de begeleiders onder jullie: jouw taak als ouder/begeleideris: met onaflatende aandacht, concentratie, liefde, geduld en goede communicatie je “leerling” begeleiden. Gedraag je je als een nazi die stresseert en begint te roepen (en zelfs slaan of een tik verkopen komt voor, weet ik van verhalen van leerlingen), dan zal je leerling vanzelf gaan vragen om rijlessen en ik zal je vertellen; ontelbaar veel mensen vertellen me hoe blij ze zijn dat ik tenminste rustig ben, niet schreeuw, kalm blijf en niet tegen ze roep, geduldig ben en de tijd neem iets (duidelijk) uit te leggen, niet stresseer (als bijvoorbeeld de motor afslaat)… Vraagt jouw kind je na enkele van dergelijke “plezante” lessen dus om professionele rijles, zeg dan schuldbewust “ja” en bedenk je dat je misschien niet de meest geweldige begeleider van de wereld bent. Het is geen schande niet te kunnen waarvoor je niet hebt geleerd.

Bij voorkeur komen bij het zelfstandig rijden meerdere onderdelen aan de beurt, zoals:

  • parkeren
  • keren op de weg
  • route bepalen
  • aanwijzingen volgen
  • een vooraf besproken en bepaalde route rijden
  • met GPS een route volgen
  • naar een bekend / zichtbaar punt rijden

Bij het parkeren en keren op de weg is het dan de bedoeling dat de leerling zelf de beste plaats en methode kiest; parkeer je in file, of achterwaarts (of voorwaarts) in een vak? Keer je d.m.v. steken en waar dan, of op een kruispunt met gebruik van de halve draai of de bocht achteruit? We noemen dat de keeropdracht en de parkeeropdracht; zelf bepalen hoe en waar je keert/parkeert. Op deze manier benader je goed de realiteit en bereid je je kandidaat-bestuurder goed voor op ├Ęcht alleen rijden.